'Resmi haberlere göre ölenlerin sayısı 20-30 arasında; ancak diğer kaynaklara göre bu sayı 100'ün üzerinde. Erdebil şehrinde ise Tahran'daki gibi olaylar beklenmiyor.
"Erdebil'de Tahran'daki Gerginlik Hissedilmiyor": Tahran'da yaşayan Türkçe öğretmeni Mehdi Naimi, bir kaç gündür nispeten daha sakin olan Erdebil şehrine geldiğini belirtiyor. Naimi, İran'ın diğer şehirlerindeki olayları Tahran'daki aktivistlerin internette yayınladığı haberlerden ve telefon görüşmelerinden öğreniyor. Mehdi Naimi, ülkenin genelinde gözaltı dalgaları nedeniyle gerginliğin olduğunu belirtiyor. Erdebil ise Tahran'dan daha sakin. Açıklamalarına göre, başkenti sarsan protesto dalgası İran Azerbaycanında daha az hissediliyor.
İran'ın diğer Azerbaycan şehirlerinde de buna benzer açıklamalar duymak mümkün. İletişim kurduğumuz şahıslar, olaylarda ölenlerin sayısıyla ilgili İran televizyon ve gazetelerinde verilen sayının 20-30 arasında olduğunu belirttiler.
Açıklamları, Tebriz şehrinden Hidayet Zakir de doğruluyor. O da Mehdi Naimi gibi Tahran'da yaşanan gerginliğin Azerbaycan şehirlerinde hissedilmediğini belirtiyor. Nedenini ise şöyle açıklıyor: " Bizim protestolarımızda, anadil haklarıyla ilgili imza kampanyalarımızda vesaire, hiç biri bize katılmadı. Kabul etmediler. Bu yüzden de bizim dostlarımız, o davanın bizim davamız olmadığı kararına vardılar. İçerde bir güç savaşı var ve bu protestolar da o yüzden yapılıyor. Millet de bu oyuna geliyor."
Hidayet Zakir, diğer Azerbaycan şehirlerindeki aktivistlerle fikir alışverişleri yapıldığını belirtti. "Onlar da bu tavrı destekliyorlar. Ancak hiç kimsenin bu protestolara katılmasına engel olunmuyor. Herkes kendi tutumunu belirlemekte özgür ve kim isterse bu olaylarda yer alabilir. Zaten Tahran'daki protesto gösterilerine orada yaşayan Azerbaycan Türkleri de katıldı. Tutuklananlar ve yaralananlar arasında onlar da var".
İran Azerbaycanındaki kaynaklar burda son protesto gösterisinin 15 Haziran'da Urmiye'de yapıldığını ve şiddet kullanılarak dağıtıldığını bildiriyorlar. Verilen bilgilere göre gösteriler dağıtılırken en az 2 kişi yaşamını yitirdi, ancak bu bilgiler ne dünya medyasında, ne de Tahran'daki reformcu toplulukların bildirilerinde yer almadı.'
Haberin tamamını okumak için: http://www.azadliq.org/content/article/1759974.html