16 Haziran 2009 Salı

İran'da Azerbaycanlı Siyasi Tutuklu Ali Abbasi Açlık Grevinde

Güney Sesi: Azerbaycanlı kültürel aktivist ve siyasi mahpus Ali Abbasi, temel tutuklu haklarının çiğnenmesine itiraz olarak açlık grevine başladı.

"Milli güvenlik aleyhine faaliyet ve casusluk" suçlamalarıyla çarptırıldığı beş yıl hapis cezasını Erdebil Hapishanesinde çekiyor olan Abbasi, yakınlarıyla yaptığı görüşmede onlara fiziksel ve psikolojik baskılara maruz kaldığını söyleyerek 13 Haziran'dan itibaren açlık grevine başladığını duyurdu.

İran'da Azerbaycanlı Siyasi Mahpusları Savunma Birliği'ne verilen raporlara göre daha önce Erdebil Hapishanesinin 7. Bölümünde (siyasi tutuklular koğuşunda) tutulan Ali Abbasi, yaklaşık altı ay önce diğer birkaç siyasi tutukluyla birlikte hapishanenin karantinasına nakledilmiş olup son derece kötü durumdadır. Alınan bilgilere göre Abbasi'nin ailesi ve yakınlarıyla telefon görüşmeleri yapma hakkı hapishane yetkilileri tarafından kısıtlanmakta ve İran'da tutuklulara genel olarak verilen çıkış izinleri kendisine verilmemektedir.

Erdebil Hapishanesi müdürü Enzabi, siyasi tutuklulara yönelik baskı ve kötü muameleleriyle tanınıyor. Azerbaycanlı siyasi ve kültürel aktivist Abbas Lisani bu hapishanede açlık grevindeyken Enzabi, kendisinin geceleri ısısı -10 dereceye varan hücreye nakledilmesi emrini vermiş, bu nokta Uluslararası Af Örgütü'nün raporlarına konu olmuştu.

Ali Abbasi 16 Ekim 2007 tarihinde gözaltına alınmış ve 38 gün boyunca Erdebil şehrinin Ettelaat (istihbarat teşkilatı) merkezinde işkence görerek sorgulandıktan sonra avukatsız ve kapalı olarak görülen mahkemede, Hakim Hasanzade'nin kararıyla 11 yıl hapis cezasına çarptırılmış, ancak bu ceza daha sonra temyiz mahkemesinin kararıyla 5 yıla indirilmişti. Erdebilli kültürel aktivistin Azerbaycan Cumhuriyetini ziyaret etmesi, suç dosyasında kanıt olarak sunulmuştu.