28 Haziran 2009 Pazar

Musevi'nin Seçim Kampanyasının Eski Sorumlularından Ali Bikes Gözaltında

Güney Sesi: Azerbaycanlı kültürel aktivist ve doktora öğrencisi Ali Bikes 15 Haziran Pazartesi günü Tahran'da İstihbarat Bakanlığı (Ettelaat) memurları tarafından gözaltına alınarak Evin Hapishanesine götürülmüştür.

Yakınlarının belirttiğine göre Ali Bikes, Pazartesi günü ailesine telefon açarak bu hapishanenin (İstihbarat Bakanlığı tarafından yönetilen) 209. bölümünde tutulduğunu açıklamıştır. Gözaltına alındığı günden beri avukat tutmasına ve ailesiyle görüşmesine izin verilmeyen aktivistin sorgu sırasında işkence ve kötü muamele görmesinden, ayrıca dosyasının son günlerde Tahran'da yapılan protestolarla ilişkilendirilmesinden korkulmaktadır.

Azerbaycanlı nüfusun yoğun olduğu beş eyalette reformcu aday Mir Hüseyin Musevi'nin seçim çalışmalarında halkla ilişkiler başkanı olarak görev yapan Ali Bikes, internette yayılan ve Hatemi'yi Azerbaycanlıları aşağılayan fıkralar anlatırken gösteren videoya tepki olarak istifasını bildirmiş ve yazdığı açık mektupta bir daha hiçbir reformcu ile çalışmayacağını duyurmuştu. Eski cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi, 12 Haziran'da yapılacak olan seçimlerde Mir Hüseyin Musevi'yi destekleyeceğini ilan etmişti.

Ayrıca söz konusu görüntüleri protesto eden diğer Azerbaycanlı aktivistlerden olan Mühendis Ali Rıza Ferşi ve eşi Sima Didar, hala gözaltında tutulmaktadırlar.